GenerationEU: Promotori ai democrației europene

Întrebări frecvente

Am colectat aici câteva dintre întrebările frecvente privind proiectul GenerationEU: Promotori ai democrației europene, ediția 2023-2024. Dacă nu găsești răspunsul căutat, scrie-ne un e-mail la adresa epbucarest@europarl.europa.eu și îți vom răspunde.

  1. În ce constă ediția curentă a proiectului GenerationEU: Promotori ai democrației europene?

În cadrul proiectului vor fi selectați 30 de tineri, membri ai unor organizații de tineret / asociații studențești / grupuri informale care desfășoară acțiuni cu și pentru tineri. Aceștia vor fi implicați în promovarea democrației europene și a importanței participării tinerilor la alegerile pentru Parlamentul European din iunie 2024. Selecția se va face pe baza calității propunerilor de acțiuni de comunicare pe care aceștia le vor prezenta în formularul de înscriere inițială. Acești 30 de tineri vor fi „promotorii democrației europene”.

Proiectul vizează dezvoltarea de competențe în rândul participanților printr-o sesiune inițială de workshop-uri (București, 14-16 noiembrie 2023), urmată de implementarea la nivel local a unor acțiuni de comunicare proprii, în perioada premergătoare alegerilor europene (15 februarie - 15 mai 2024). Proiectul se continuă cu un eveniment de prezentare a rezultatelor activităților desfășurate de participanți (București, octombrie/noiembrie 2024) și cu participarea la o vizită de studiu la Parlamentul European (Bruxelles, noiembrie 2024).

  1. Cui se adresează proiectul?

Cei pe care îi căutăm sunt tineri cu vârste între 18 – 30 de ani, activi, creativi, implicați în comunitate, care urmăresc cu interes construcția europeană și care recunosc rolul democrației participative în evoluția societății. Cu alte cuvinte, „promotori” ai democrației.

De asemenea, proiectul se adresează și altor tineri, de 15 – 30 de ani, din comunitățile „promotorilor”, cei care vor fi angrenați în activitățile de comunicare realizate de aceștia la nivel local. Fiecare promotor va intra în contact direct cu un număr de minimum 40 de tineri, prin implementarea proiectului său de comunicare.

  1. Cum se face selecția promotorilor?

În momentul înscrierii, tinerii care doresc să fie promotori trebuie să propună un proiect care să cuprindă cel puțin o acțiune de comunicare, cu componentă online și offline, adresat unui grup de minimum 40 de tineri de 15 – 30 ani din comunitatea lor, pe care își propun să îl implementeze, cu sprijinul organizației de tineret din care fac parte, în perioada 15 februarie - 15 mai 2024.

Acțiunile de comunicare propuse în cadrul proiectului trebuie să fie creative, relevante și să aibă impact în comunitate. De asemenea, proiectul trebuie să includă o modalitate practică, vizuală de a prezenta rezultatele și modul de derulare a activităților.

Înscrierea se face prin completarea formularului de înscriere disponibil aici: FORMULAR DE ÎNSCRIERE.
Important! În momentul transmiterii candidaturii, candidații trebuie să introducă în formularul de înscriere linkul cu id unic generat în urma înscrierii pe platforma de comunicare instituțională a Parlamentului European impreuna-in.eu.

Cei 30 de promotori vor fi selectați pe baza calității propunerilor prezentate, și vor fi anunțați pe 23 octombrie 2023.

Atenție! Data limită de înscriere a proiectelor este vineri, 6 octombrie 2023, ora 23:59.

  1. Care sunt criteriile pe baza cărora se evaluează proiectele propuse?
  • relevanța experienței anterioare (implicare în cel puțin o acțiune de comunicare / activare socială / advocacy / facilitare) – maximum 5 puncte
  • relevanța candidaturii și a obiectivelor (în raport cu obiectivele proiectului GenerationEU: Promotori ai democrației europene) – maximum 15 puncte
  • gradul de fezabilitate a activităților și a metodelor propuse pentru implementare - maximum 10 puncte
  • impact potențial și diseminare – maximum 5 puncte
  • elemente de noutate și inovare – maximum 5 puncte

Autorii celor mai bine punctate 30 de proiecte vor intra în echipa promotorilor.

  1. Cine poate participa la acest concurs?

Orice persoană din România, cu vârsta cuprinsă între 18 – 30 de ani, care activează într-o organizație de tineret / asociație studențească / grup informal de tineri (de exemplu, grupul format de tine împreună cu câțiva colegi de facultate cu care împărtășești aceleași convingeri, dornici să te ajute să realizezi proiectul de comunicare propus la înscriere).

  1. Care este calendarul ediției 2023-2024 a proiectului GenerationEU: Promotori ai democrației europene?

06 septembrie - 06 octombrie 2023 (23:59): perioada de depunere a candidaturilor. Înscrierea se realizează online, prin intermediul formularului de înscriere disponibil aici: FORMULAR DE ÎNSCRIERE;
23 octombrie 2023: anunțarea celor 30 de participanți selectați;
23-31 octombrie 2023: trimiterea de către promotorii selectați a scrisorilor de sprijin din partea organizațiilor din care fac parte către organizatorii proiectului #GenerationEU - Promotori ai democrației europene;
14-16 noiembrie 2023: workshop-ul „Democrația europeană în acțiune”, care va avea loc pe durata a 3 zile, la București, la sediul Biroului Parlamentului European în România (str. Vasile Lascăr, nr. 31);
17 noiembrie - 17 decembrie 2023: transmiterea de către participanți a propunerilor fiecăruia de acțiuni îmbunătățite în urma workshop-ului „Democrația europeană în acțiune” și informarea organizatorilor cu privire la datele estimate pentru organizarea acțiunilor de comunicare;
15 februarie - 15 mai 2024: perioada de desfășurare a acțiunilor de comunicare propuse de către participanți;
31 mai 2024: termen-limită pentru trimiterea raportului privind activitățile desfășurate;
octombrie/noiembrie 2024: Forumul democrației europene, care va avea loc la București, la sediul Biroului Parlamentului European în România (str. Vasile Lascăr, nr. 31);
noiembrie 2024: vizita de studiu la sediul central al instituției din Bruxelles și întâlnirea cu deputați români în Parlamentul European.

  1. Ce sprijin primesc în realizarea acțiunilor de comunicare?

În primul rând, prin participarea la workshop-ul „Democrația europeană în acțiune”, vei avea prilejul să-ți dezvolți proiectul de comunicare cu care ai fost selectat și să îl discuți cu trainerii și cu ceilalți parteneri în organizarea workshop-ului.

Apoi, vei beneficia de materiale de informare și materiale promoționale pe care le poți distribui tinerilor pe care îi vei angrena în activități. De exemplu, poți să organizezi un colț informativ sau să lansezi un concurs și să-i premiezi pe primii 5 clasați oferindu-le materiale promoționale.

În plus, vei beneficia de feedback și consiliere din partea Biroului de Legătură al Parlamentului European și a partenerilor săi, atât pe parcursul etapei de planificare, cât și la implementarea activităților pe care le vei desfășura în comunitatea ta. De asemenea, vei primi din partea noastră o scrisoare de confirmare a participării tale la proiect, pentru a o folosi în relația cu autoritățile locale, cu directorii de școli, alte organizații sau în alte împrejurări în care este utilă o astfel de certificare.

  1. De ce acțiunile propuse trebuie să aibă atât o componentă offline, cât și online?

Ne dorim să avem un maximum de impact online, însă, după cum am putut constata cu toții în timpul pandemiei de Covid-19,  contactul direct și dezbaterea față în față sunt cele care activează și mobilizează energiile.

  1. Ce fel de acțiuni pot propune?

Gama de acțiuni este limitată doar de imaginația ta. Ne dorim idei cât mai originale, cu un potențial de vizibilitate cât mai mare, eventual cu un grad mare de „viralizare” în online.

Poți organiza, de exemplu:

  • sesiuni de dezbateri privind modalitățile concrete prin care tinerii din comunitatea ta se pot implica în viața democratică, atât la nivel local, cât și la nivel național și european, în calitate de cetățeni europeni;
  • simulări ale procesului decizional în UE/Parlamentul European, organizate în licee sau facultăți;
  • evenimente non-formale de tip „cafenea publică”/open space care să ilustreze impactul pozitiv al UE asupra vieții noastre de zi cu zi (vezi site-ul interactiv creat de Serviciul de Cercetare al Parlamentului European Ce face Europa pentru mine);
  • împreună cu participanții la acțiunile tale, poți realiza un scurt video care să ilustreze „democrația europeană în acțiune” sau care să convingă și alți tineri să meargă la vot;
  • poți să identifici o problemă concretă în orașul tău și să organizezi o acțiune de advocacy prin care să atragi atenția comunității asupra posibilelor soluții de a o rezolva, inclusiv la nivel european, de exemplu prin inițierea unei inițiative cetățenești europene (vezi Inițiativa cetățenească europeană) sau prin accesarea fondurilor europene (vezi Finanțare, granturi, subvenții);
  • împreună cu participanții la acțiunile tale, poți să organizezi un sondaj de opinie în localitatea ta pe tema participării tinerilor la viața democratică, inclusiv prin exercitarea dreptului de vot la alegerile europene din iunie 2024.

Atenție: ideile menționate aici nu sunt oferite decât cu titlu de exemplu; nu vei beneficia de un punctaj mai bun în selecție dacă folosești una dintre aceste idei.

  1. În ce constau atelierele din cadrul workshop-ului „Democrația europeană în acțiune” și cine sunt trainerii?

Atelierele vor fi intense și interactive, și vor fi susținute de:

  • Bianca Toma, director de programe, Centrul Român pentru Politici Externe
  • Gabriel Brezoiu, director general, GEYC (Group of the European Youth for Change)
  • Florentina Costache, șef serviciu Comunicare, Institutul European din România
  • Eliza Vaș, vicepreședinte, director strategie și politici, Asociația Young Initiative
  • Aurelian Ciocan, profesor de dicție și discurs, Antena1

Pe parcursul acestora, vei avea ocazia să afli detalii despre:

  • modul de funcționare a instituțiilor Uniunii Europene;
  • rolul Parlamentul European în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene;
  • democrația europeană și principalele valori europene;
  • alegerile europene din iunie 2024 și campania de comunicare a Parlamentului European impreuna-in.eu pentru democrație;
  • combaterea dezinformării în UE;
  • organizarea unei acțiuni de comunicare (management de proiect, utilizarea rețelelor de socializare, alte tehnici de comunicare, promovare și raportare etc.);
  • discurs public și dicție;
  • capacitarea și participarea tinerilor la viața democratică.

Participarea la workshop-ul „Democrația europeană în acțiune” este gratuită, iar cheltuielile de deplasare, masă și cazare (3 nopți) în București (pentru participanții din alte localități decât București) vor fi decontate / sunt acoperite de organizatori.

  1. Cum se face înscrierea la proiect?

Pentru a te înscrie, trebuie să trimiți proiectul tău de comunicare până pe 6 octombrie 2023, la ora 23:59.

Înscrierea se face prin completarea formularului de înscriere disponibil aici: FORMULAR DE ÎNSCRIERE.
Important! În momentul transmiterii candidaturii, candidații trebuie să introducă în formularul de înscriere linkul cu id unic generat în urma înscrierii pe platforma de comunicare instituțională a Parlamentului European impreuna-in.eu.

Atenție! Data limită de înscriere a proiectelor este vineri, 6 octombrie 2023, ora 23:59.

  1. Cum și când voi fi anunțat dacă sunt selectat ca promotor?

Jurizarea va avea loc în perioada 07-22 octombrie, și vei fi anunțat pe email, la adresa pe care ai trecut-o în formular, până pe 23 octombrie 2023. De aceea îți recomandăm ca adresa de email pe care o comunici să fie una pe care o verifici în mod regulat, pentru a nu rata înștiințarea din partea noastră. De asemenea, ai grijă să verifici și folderul „spam”.

Comunicarea va veni de la adresa: epbucarest@europarl.europa.eu

Doar persoanele selectate vor fi contactate în vederea transmiterii detaliilor legate de participare, numele acestora urmând să fie anunțate pe pagina de internet a Biroului de Legătură al Parlamentului European în România.

  1. Participarea la workshop-ul „Democrația europeană în acțiune” este gratuită?

Da, promotorii selectați vor participa gratuit. În plus, dacă nu au domiciliul în București, organizatorii le vor asigura cheltuielile de transport, masă și cazare (3 nopți) pentru perioada 14-16 noiembrie 2023 .

Atenție! Atelierele au loc în zilele de 14, 15 și 16 noiembrie! Așadar, dacă vei fi anunțat pe 23 octombrie că ai fost selecționat ca promotor, trebuie să te asiguri că poți să participi la workshop-ul „Democrația europeană în acțiune” de la București, în perioada susmenționată.

  1. De ce trebuie să transmit până pe 17 decembrie 2023 propunerea de acțiuni de comunicare îmbunătățită?

Este de așteptat ca, în urma participării tale la workshop și a interacțiunii cu trainerii și cu colegii să îți vină idei noi, care să facă proiectul tău mai bun. Ne așteptăm, mai ales, la o dezvoltare a modalității de organizare, de identificare a indicatorilor de succes și de monitorizare a acestora.

De asemenea, ne așteptăm să te gândești la modalități concrete de a te coordona/colabora cu ceilalți promotori, astfel încât acțiunile voastre să ia forma unui efort comun de promovare a participării tinerilor la alegerile europene din iunie 2024 și să capete mai multă vizibilitate, în special prin multiplicarea efectelor de comunicare online.

  1. Care sunt condițiile de participare la vizita de studiu de la Bruxelles?

Promotorii care au finalizat toate cele 4 etape obligatorii anterioare ale proiectului, respectiv:

  1. înscrierea la proiect prin depunerea unei propuneri de acțiuni de comunicare, 6 septembrie - 6 octombrie 2023;
  2. participarea la workshop-ul „Democrația europeană în acțiune” de la București, 14-16 noiembrie 2023;
  3. implementarea propriilor acțiuni de comunicare în comunitățile locale în perioada 15 februarie - 15 mai 2024;
  4. participarea la Forumul Democrației Europene de la București, octombrie/noiembrie 2024,

vor fi invitați să participe la vizita de studiu la sediul central al instituției din Bruxelles. În cadrul acesteia, promotorii vor avea ocazia de a se întâlni cu deputați români în Parlamentul European aleși în cadrul alegerilor europene din iunie 2024.

Cheltuielile de deplasare, masă și cazare vor fi decontate de organizatori, urmând ca detaliile complete să fie comunicate promotorilor în timp util.

GenerationEU: Promotori ai democrației europene