Alegerile europene din 9 iunie: buletin informativ săptămânal - Luni, 15 aprilie 2024

Notaţi-vă în calendar

Notaţi-vă în calendar

·       Ce părere au europenii despre UE? Rezultatele ediţiei de primăvară a Eurobarometrului, sondaj care măsoară percepţia cetăţenilor UE cu privire la subiectele de interes european, vor fi publicate în dimineaţa zilei de miercuri, 17 aprilie.

·       Ultima sesiune plenară a legislaturii curente se va desfăşura la Strasbourg intre 22 si 25 aprilie şi va avea o agendă foarte încărcată.

·       Dezbaterea între candidaţii cap de listă va avea loc în hemiciclul Parlamentului European joi, 23 mai.

“Reaminteşte-mi să votez”

#foloseşte-ţi votul - Pagina de internet a Parlamentului European dedicată alegerilor oferă informaţii specifice fiecărui stat membru UE în ce priveşte exercitarea dreptului de vot. Pagina este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale.

Mai mulţi deputaţi europeni după alegerile din 9 iunie: 15 locuri suplimentare, repartizate între 12 state membre

După alegerile din acest an, pentru a se adapta la schimbările demografice din Europa, numărul total al deputaților europeni va ajunge la 720. Distribuția completă și multe alte informaţii sunt disponibile aici.

În ce priveşte deputaţii români, numărul acestora rămâne neschimbat (33), după ce România a primit un loc plus la momentul ieşirii Marii Britanii din UE.

Lupta împotriva dezinformării: măsuri concrete adoptate în legislatura curentă

Mai multe acte legislative au fost adoptate în această legislatură pentru a combate dezinformarea și ingerințele străine în UE. Printre acestea se numără actul legislativ privind serviciile digitale; actul legislativ privind piețele digitale; noi norme de transparență pentru publicitatea politică; legea privind inteligența artificială și legea privind libertatea mass-mediei.

Bine de ştiut

Informațiile false și înșelătoare care circulă online și offline sunt considerate cea mai gravă amenințare la adresa democrației de către 38% dintre cetățenii UE, potrivit sondajului Eurobarometru al Comisiei Europene privind democrația publicat în martie 2023. 68% dintre cetățenii UE au considerat, de asemenea, că au fost expuși recent la dezinformare.

Dezinformarea funcționează adesea exploatând emoții puternice, cum ar fi furia, frica sau entuziasmul. Pe această temă, urmăriți „capcana emoției”, primul episod din noua serie video a Parlamentului European privind dezinformarea.

Cum sunt asigurate alegeri libere și corecte?

Autoritățile electorale naționale, sprijinite de instituțiile UE, depun eforturi pentru a se asigura că alegerile europene sunt libere și corecte. Împreună, instituţiile se străduiesc să apere alegerile împotriva diferitelor amenințări, cum ar fi manipularea informațiilor, atacurile cibernetice, breșele de date și amenințările hibride.

Instrumente utile pentru jurnalişti

Cine sunt candidaţii “cap de listă”? Ce se va întâmpla în zilele când urnele sunt deschise, în noaptea alegerilor dar şi imediat după perioada electorală ? Kit-ul informativ pentru presă vă oferă informaţii practice pentru a acoperi evenimentele din Parlamentul European în contextul alegerilor europene de anul acesta.

Pe EPnewshub găsiți grupate postările pe rețeaua X ale deputaților europeni.

Contact

Andra ȚĂRNEA

Press Officer in Romania

(+40) 743 113 899 

andra-teodora.tarnea@europarl.europa.eu

Mihai ROȘIORU

Press Officer in Romania

(+40) 744 208 892 

mihai.rosioru@europarl.europa.eu