Alegerile europene din 9 iunie: buletin informativ săptămânal - Luni, 8 aprilie 2024

Parlamentul European se va reuni la Bruxelles în penultima sesiune plenară din această legislatură în perioada 10 - 11 aprilie 2024.

Printre subiectele aflate pe agenda plenului se regăsesc pactul privind migraţia şi azilul, noile reguli privind informarea consumatorilor în ce priveşte produsele alimentare, reforma pieţelor energiei electrice şi a gazelor, statul de drept în Ungaria. Un briefing complet care prezintă în detaliu toate subiectele plenului poate fi descărcat de aici.

“Reaminteşte-mi să votez”

#foloseşte-ţi votul - Pagina de internet a Parlamentului European dedicată alegerilor oferă informaţii specifice fiecărui stat membru UE în ce priveşte exercitarea dreptului de vot. Pagina este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale.

Instrumente utile pentru jurnalişti

Ce sunt candidaţii “cap de listă”? Cum influenţează UE viaţa de zi cu zi a cetăţenilor? Ce se va întâmpla după alegerile europene? Kit-ul informativ pentru presă vă oferă informaţii practice pentru a acoperi evenimentele din Parlamentul European în contextul alegerilor europene de anul acesta.

Ce face Europa pentru mine este o platformă online cu informații detaliate despre impactul proiectelor, fondurilor și politicilor europene asupra vieții cetățenilor și a comunităților locale.

Ştiaţi că?

Parlamentul European poate înfiinţa comisii cu caracter temporar mandatate să abordeze subiecte punctuale. În timpul acestei legislaturi au fost înfiinţate cinci astfel de comisii parlamentare:

- Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală;

- Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului;

- Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea;

- Comisia specială privind ingerințele externe în toate procesele democratice din Uniunea Europeană, inclusiv dezinformarea, și privind consolidarea integrității, transparenței și responsabilității în Parlamentul European;

- Comisia specială privind pandemia de COVID-19: învățămintele desprinse și recomandări pentru viitor.

 

Notaţi-vă în calendar

Ce părere au europenii despre UE? Rezultatele ediţiei de primăvară a Eurobarometrului, sondaj care măsoară percepţia cetăţenilor UE cu privire la subiectele de interes european, vor fi publicate în dimineaţa zilei de miercuri, 17 aprilie.

Au mai rămas 9 săptămâni până la alegerile europene. Cea de-a doua etapă a campaniei instituţionale “Foloseşte-ţi votul” va începe luni, 29 aprilie.

Care este perspectiva grupurilor politice cu privire la viitorul Uniunii Europene? O dezbatere între candidaţii cap de listă va avea loc în Parlamentul European joi, 23 mai.

Imagine foloseste-ti votul