Ziua Europei 2024 - evenimente organizate de instituțiile europene în România

Biroul Parlamentului European în România și Reprezentanța Comisiei Europene în România organizează în perioada 7-9 mai o serie de acțiuni pentru a marca Ziua Europei în București și alte orașe din țară.

  • Marți, 7 mai 2024, sărbătorim Europa la Râmnicu Vâlcea cu un mini-recital de cvartet de coarde și voce care va avea loc în aer liber în zona Teatrului Anton Pann începând cu ora 16:00. În deschiderea recitalului va avea loc și o scurtă proiecție a unui video privind democrația europeană realizat de Parlamentul European. Cvartetul va intepreta câteva piese printre care și Oda bucuriei din simfonia a IX-a de Beethoven, imnul european.
  • Miercuri, 8 mai 2024, de la ora 11:00, la București, Casa Europa găzduiește o piesă de teatru-forum despre importanța participării la alegerile pentru Parlamentul European, a respectării drepturilor cetățenilor europeni, precum și a nediscriminării. Piesa face parte din cadrul Caravanei „Stă în puterea ta să schimbi ceva!” și este realizată cu ajutorul voluntarilor care fac parte din trupa de actori amatori a Centrului Europe Direct București. Această activitate non-formală este adresată tinerilor, în special celor din categoría „first time voters” la alegerile europene ce vor avea loc în data de 9 iunie 2024.
  • Joi, 9 mai 2024, de la ora 10:00, la București, o dezbatere cu tineri despre importanța informării și implicării acestora în procesele democratice europene. Dezbaterea va fi găzduită de Academia de Studii Economice din București.
  • Joi, 9 mai: „ÎmprEUnă suntem mai puternici": 150 de elevi din liceele EPAS vor participa la un eveniment care se va concentra pe aducerea în prim plan a modalităților de conservare a mediului înconjurător, a viitorului agriculturii în contextul tranziției juste, echitabile și curate si asupra posibilelor schimbări climatice și impactul acestora asupra orașelor.
    Vor avea loc mai prezentări ale standurilor liceelor cu tema: Cum văd tinerii orașul lor în anul 2050?, dezbateri si ateliere de prezentare și promovare a inovației în agricultură, a securității alimentare și a reducerii risipei alimentare. Evenimentul va avea loc la Casa Filipescu-Cesianu si va fi organizat in parteneriat cu Centrul Europe Direct București.


     

Totodată, în data de 9 mai, Centrul de Studii Europene (SNSPA), cu sprijinul Biroului Parlamentului European în România și al Reprezentanței Comisiei Europene în România, va organiza online un pop quiz cu întrebări despre cunoștințele legate de Uniunea Europeană - 9 mai, 9 întrebări, 9 premii.

Linkurile pentru înscriere la aceste evenimente vor fi disponibile în perioada următoare.